BAHAN-BAHAN yang diperlukan :
- siput sedut lebih kurang 1 kilo
 - 4 ulas bawang merah,
 - 2 bawang putih,
 - sedikit kunyit hidup,
 - sedikit halia
 - cabai burung - 5 hingga 6 tangkai mengikut citarasa
 - sedikit ikan bilis
 - 2 batang serai
 - sehelai daun kunyit
 - santan kelapa - yang pekat
 - sos tiram
 - sedikit garam
 
CARA-CARA menyediakan :
- tumbuk hingga lumat bahan seperti bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia, cabai burung dan ikan bilis.
 - kemudian panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk hingga naik bau.. masukkan 2 batang serai yang telah dititik.
 - setelah naik bau.. tuangkan 1 cawan air.. jika rasa warna agak pudar, boleh tambahkan serbuk kunyit.
 - kemudian masukkan sehelai daun kunyit yang telah dipintal. nak masuk sehelai camtu je pun tak pe..
 - kemudian boleh la masukkan siput sedut yang telah dipotong bontotnya dan dibersihkan.. ( potong bahagian belakang siput tu.. biar banyak sikit.. kalau tidakk.... haaaaa... jenuhh la kome nak menyedutnya nanti............. )
 - kemudian, tuangkan sedikit sos tiram..
 - kacau hingga beberapa minit.. dan kemudian masukkan santan.. santan pekat lebih elok.. sbb masa awal tadi kta dah masukkan air....
 - kacau untuk beberapa ketika...
 - kalau suka boleh masukkan cabai besar..
 - rasa dan letakkan garam mengikut citarasa...
 - dann... SIAP... boleh la dihidang.....
 
selamat menyedut siput sedut.... baik2 sedut tu... jangan sampai tertelan ngan cengkerang skali.. kang jadi kes nayaa... hehehe...
selamat mencuba..


No comments:
Post a Comment