BAHAN-BAHAN yang diperlukan :
- siput sedut lebih kurang 1 kilo
- 4 ulas bawang merah,
- 2 bawang putih,
- sedikit kunyit hidup,
- sedikit halia
- cabai burung - 5 hingga 6 tangkai mengikut citarasa
- sedikit ikan bilis
- 2 batang serai
- sehelai daun kunyit
- santan kelapa - yang pekat
- sos tiram
- sedikit garam
CARA-CARA menyediakan :
- tumbuk hingga lumat bahan seperti bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia, cabai burung dan ikan bilis.
- kemudian panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk hingga naik bau.. masukkan 2 batang serai yang telah dititik.
- setelah naik bau.. tuangkan 1 cawan air.. jika rasa warna agak pudar, boleh tambahkan serbuk kunyit.
- kemudian masukkan sehelai daun kunyit yang telah dipintal. nak masuk sehelai camtu je pun tak pe..
- kemudian boleh la masukkan siput sedut yang telah dipotong bontotnya dan dibersihkan.. ( potong bahagian belakang siput tu.. biar banyak sikit.. kalau tidakk.... haaaaa... jenuhh la kome nak menyedutnya nanti............. )
- kemudian, tuangkan sedikit sos tiram..
- kacau hingga beberapa minit.. dan kemudian masukkan santan.. santan pekat lebih elok.. sbb masa awal tadi kta dah masukkan air....
- kacau untuk beberapa ketika...
- kalau suka boleh masukkan cabai besar..
- rasa dan letakkan garam mengikut citarasa...
- dann... SIAP... boleh la dihidang.....
selamat menyedut siput sedut.... baik2 sedut tu... jangan sampai tertelan ngan cengkerang skali.. kang jadi kes nayaa... hehehe...
selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment