hari ni nak share resepi sotong plak...
haii.. kalau ikot selera aku.. pastinya aku suka masakan seafood yang garing2 sket.. atau lebih tepatnya adalah yang bergoreng..
termasuklah sotong ni..
hari ni aku masak sotong goreng berkuah kicap.
ni menu untuk bilangan orang yang sedikit la...
bahan-bahan :
- sotong ~ dibersihkan dan tak perlu potong... biarkan je seekor cam tu..
- seulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih
- sepotong halia
- beberapa biji cili api ~ bagi yang suka pedas
- kobis bunga
- sedikit lada benggala dan bawang besar jepun untuk hiasan
- kicap manis
- sos tiram
- sedikit sos cili
- sedikit air
- garam secukup rasa
cara menyediakan :
- setelah sotong dibersihkan, lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam. kemudian gorengkan sehingga masak. setelah masak, susunkan diatas pinggan.
- sekarang sediakan kuahnya pula......
- tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan cili burung yang telah ditumbuk lumat. lepas naik bau, masukkan sos tiram dan sos cili... kemudian masukkan sdikit air...
- kacau perlahan dan tuangkan kicap manis.
- lepas kuah dah sedikit pekat.. masukkan kobis bunga, lada benggala dan bawang besar. gaul dan masukkan garam atau gula secukup rasa... tak perlu terlalu banyak kerana sos tiram tu dah masin...
- lepas kobis dah sedikit layu.. tutup api..... kalau kobis dan lada dah terlalu masak, nanti tak sedapp....
- tuangkan kuah kicap ni atas sotong yang telah disusun atas pinggan tadi....
- ermmmm siap untuk dihidang.............
No comments:
Post a Comment