nyum....... KETAM......
Bestkan dapat makan ketam goreng... hmmm.... i like.. hehehe...
tapi mesti ada yang berduka cita mengenangkan susahnya nak makan dan menguruskan ketam ni..
lagi2 kalau makan kat kedai.. mau jadi perang ketam n manusia plak karang.. duk krakk krekk krakk krekk.. hehehehe...
ermm senang citer kita 'perang ketam' dirumah saje.. tak la malu dipandang orang.
okehh.. meh kta share cara nak menguruskan ketam ni..
- mula2 pastikan ketam-ketam tersebut telah sudah tidak benyawa. kalau masih benyawa tu mungkin boleh rendam dalam air sejuk dan masukkan dalam peti sejuk atau rendam dia dengan air suam yang diletakkan segenggam garam untuk memperlahankan pergerakkannya.
- pegang dengan dua buah tangan dan tarik cengkerang ketam perlahan2.. kemudian buang la segala isi dan lendir pada cengekerang tu... sebab ramai yang tak makan organ pada cengkerang tu... tapi.. tak tau la plak ada yang suka makan... errmmmm itu terpulang...
- lepas bersihkan kat bahagian cengkerang tu... pusingkan badan ketam dan tarik benda segitiga pada bawah ketam tu... nanti akan kelihatan insang ketam... sooo buangkan semua tu... buang juga telur ketam pada benda yang segiitga tu...
- bersihkan juga lemak ketam yang warna oren macam cheese cair tu....
- bersihkan kawasan sekitarnya dan boleh la dibelah dua atau dibiarkan seekor je macam tu....
- pada bahagian kaki dan penyepit tu.. gosok2 la sikit untuk buang lumut dan kotoran yang melekat kat situ..
- thennn.. siap... dah boleh masak dahh...
p/s ~ ermm masak lemak cili api atau sup.. gerenti sedap... goreng pon sodap.. hehehehe....
No comments:
Post a Comment