|     Bahan-bahannya : (A) 120 gm coklat masakan 170 gm minyak masak (B) 130 gm tepung gandum 50 gm serbuk koko 1/2 sudu teh serbuk penaik (C5 biji telur 200 gm gula kastor 10 gm ovalette 1/2 sudu teh esen vanila 3 sudu besar susu pekat manis Setengah cawan air suam Cara Membuatnya : 1.       Pukul telur bersama   gula sampai kembang.. 2.   Sementara   tu, ayak tepung gandum dan campurkan tepung gandum yang telah diayak bersama   dengan serbuk koko ( kalau   tak de serbuk koko, guna milo pun bleh) dalam   bekas yang lain. 3.   Kemudian,   masukkan tepung tersebut kedalam bekas telur tadi sikit demi sedikit.  4.   Pukul   lagi sampai sebati dan sedikit kembang.. pada masa yang sama, masukkan   overlette, serbuk penaik dan esen vanilla. 5.    Kemudian   tuangkan minyak masak dan dan air suam. 6.   Pukul   lagi sampai kita rasa betul2 kembang. 7.    Tuangkan   adunan dalam tin kukus yang telah disapu minyak. 8.   Kukus   selama 45 minit. Tutup   periuk kukus dengan tuala nipis agar air wap tidak menitik pada kek. Kemudian bla kek telah siap dikukus.. satu cara kita nak tau   kek yang kita kukus ni dah masak, ialah dengan cucuk tengahnya dengan garpu. Bila   tiada yang melekat kat garpu tu maksudnya kek tu dah masak dan boleh   diangkat. Terbalikkan kek atas bekas yang bersih. Pada masa yang sama, cairkan coklat masakan. Caranya letak   dalam bekas yang tahan panas then, letak bekas tu atas air mendidih.. nak   senang lagi.. guna la double boiler kalo ada.. Bila coklat masakan dah cair tuangkan sedikit minyak   masak  atau nak guna planta pun bleh   jugak. Tujuannya supaya coklat tu akan tetap cair sebelum dituang atas kek. Kemudian, boleh la tuangkan coklat tu atas kek kita tadi...   dan hiaskan la kek ikot kesukaan.. Then.. siap...  |   


No comments:
Post a Comment