Followers

About Me

My photo
NAMA : Intan Suriana bt Mohidin, lahir pada 21 mei 1989.. anak sulung dr 7 adik bradik.. seorang isteri kepada suami yang sangat penyanyang.. seorang ibu kepada permata hati kurnia ALLAH.. anakanda pertama tersayang, Irdina Safiyya bt idris. Tamat pengajian dalam jururan Pendidikan seni Visual dari IPG kampus Raja Melewar, Seremban.

Friday, March 7, 2014

AKU HAMIL LAGI....


ALHAMDULILLAH...
kita manusia hanya merancang dan memang ALLAH itu yang maha menentukan... Maha Pemberi Rezeki.... Maha Mengetahui segalanya....

hujung tahun lepas.. sekitar september... ramai kawan2 dan kenalan, sedara mara mendirikan rumah tangga dan bagi tau dah ada yang bunting pelamin lah... mengandung lagi la....
rasa seronok untuk mereka... dalam diam, ada jeles di hati.. rasa cam nak jugak rasa pengalaman mengandung lagi.....
masa tu, bila period lewat sikit je pun, mula la nak gi check UPT... bila negatif.. macam hampa..
pastu mula search maklumat bagai, pregnant walau period lah... ape lah.... sbb dalam hati berharap nak pregnant lagi.. haha.. tak hingat anak baru je nak masuk setahun masa tu.. kikikiki....

masa terus berlalu.. period tetap regular mcm biasa. dan cuti sekolah pon makin hampir.. aku kena stay kat skolah seminggu lepas cuti sekolah hujung tahun melabuhkan tirai.. masa tu baru aku sedar... ehh cam dah lama tak period je... gigih la gi check UPT tp masih negaif.... cuma perasan tanda2 tu ada... sakit pinggang n sensetif sgt..
sikit2 nak emosi... padahal sebelum ni tak pon.... incik asben pon pelik.... hahaha...
aku masih tak putus asa... duk check UPT jugak.. orang cakap waktu pagi lebih accurate.. maka, saat nak balik kampung dah tinggal dua hari.. cuti sudah mau start daaa... aku pon check UPT lagi dan ternyata timbul dua line merah terang... Yessssss... positif..... hehehehee.....
tp aku tak terus bg tau incik asben.. 
bila smpai kampung, abg ajak gi pasar sehari kat teluk intan.. masa tu ada longkang besar. biasanya memang main langkah je.. tp hari tu, aku jalan jauh sikit sbb x nak langkah longkang. abg tanya kenapa.... aku pon jawab... ibu mengandung kena hati-hati....
abg yang dengar masa tu macam tak percaya.. kakakaka..
alhamdulillah katanya... dia pulak excited nak bg tau kat mak dia n mak aku...
tapi........... arghh........ aku malu la pulak.. hahaha.. hari tu beriya nak.. dah dapat, malu pulak.. ape daaa...

memang aku tak bg, abg bg tahu kat sape2 dulu.. tp adik ipar n kakak iparku dah tahu dulu.. biasa la skrang ni FB jd penyampai semuanya.. muahaha..

masuk bulan disember... aku kira-kira, usia kehamilan rasanya dah dekat 9 minggu.. dah patut wat buku merah n check klinik...
mula la delema datang.. nak bukak buku merah kat mana... KL ker?? Kampung Ker??
risau kena marah bukak buku lambat, aku cuba pergi klinik kat changkat lada... bila nurse tu kira EDD pakai tarikh akhir period, dia kata aku dah 10 minggu hamil. tp KKIA changkat lada tak nak bukak kan buku untuk aku sbb tahu, aku akan follow up di tempat lain. dia advised aku bukak kat KL jgk...

hmmm.. seminggu kemudiaan lepas balik dari majlis kahwen ILAH + ADAM, kami gerak ke KL untuk uruskan urusan load peribadi aku sekali gus berhajat nak buat buku merah sekali. kami tak plan pon nak tdo kat kl. mmg plan pergi pagi n nak balik petang. urusan aku kat sekolah tak lama.. sbb memang nak jumpa GB jer.. 
then, aku terus ke KKIA sbelah skolah aku utk wat appointment, tp hampa... sbb hari tu bukan hari utk check ibu mengandung kat klinik hang tuah... nurse suggest untuk aku pegi KKIA salak selatan sbb aku tinggal kat Cheras.. kami terus menuju ke sana. dengan tak tahu jalan pon redah je... masa tu dah tengahhari. smapai salak selatan, nurse kat situ pon tak terima aku dan minta aku ke KKIA Cheras sbb kawasan lawatan aku dah dipindahkan ke cheras.. maka, pergi la pulak aku ke KKIA cheras... lps dpt giliran, nurse cam layan tak layan je.. sbb aku datng wktu tu dah tengahhari.. kat situ pon, aku tak berjaya bukak buku, dia suruh pulak aku pegi KKIA Sri Kota....
aishhhh.... give up pulak aku masa tu... nak bukak buku merah je pon.. bukan main susah lagi.. nak ke sana sini..
kami pon bincang... nak stay KL atw balik rumah hari tu... dengan baju pon tak brape nak ada..
fikir punya fikir... alang2 dah sampai, kalo urusan tak settle, susah jgk... maka, kami pon stay la satu malam kat Bnadar permaisuri..
malam tu, ntah kenape, Dina susah btol nak tdo... smpai 2 pagi dia masih tak leh lena.. sedangkan ayah n ibunya dah kepenatan.. maka bergilir-gilir la kami mendukungnya.. bawak gi tengok kereta tengah2 malam.. haii..
keesokkan.. seawal jam 7.30 pagi kami dah check out sbb kena balik dan tiba di teluk intan sblum petang sbb ada appointment dengan pegawai bank pkol 3.30pm.
aku decide nak terus ke KKIA hang Tuah... aku katakan yg memang aku akan follow up kat sini walau ia adlh luar kawasan.. menumpang pon lantak lah.. akhirnya, aku diterima bukak buku kat situ... maka bermula prosedur ibu mengandung.. kencing.. timbang berat... ambik darah.. kena interview... dan sementara tu, abg n Dina tunggu kat sekolah...
rupanya lama jugak nak bukak buku kat situ.. aku pon dah mula bosan.. jam dah pkol 10... spatutnya aku dah boleh settle tp............. doctor pula nak jumpa aku hari tu jugak. aku dah mula panas punggung menunggu.. masa depan bilik doc, aku dengar doctor perempuan ni duk terjerit2 kat patient. aku mula terfikir, kenape la ngan doc ni... 
akhirnya, sampai giliran aku.. seorang doctor wanita pertengahan umur duduk di meja dengan muka kelat..
dia terus suruh aku duduk...
puan, hamil anak kedua yer??
aku menjawab yer smbil angguk... 
doctor tu cakap lagi.. 
puan.. anak pertama baru setahun lebih kan??? ermm jarak ni tak baik puan, puan tak merancang ker? macam mana leh prgnant lagi?? terbabas???? takkan puan tak tahu... cikgu patut tahu ni...
bertubi2 dia serang aku... 
aku yang dah panasss sbb menunggu lama td, senyum kelat je...
pastu doctor tu, suruh aku baring sbb nak scan perut...
masa scan... doctor tu membebel lagi... 
ni betol ke tak bg tarikh ni... janin tak nampak pon... kecik lagi... btol ke EDD ni.. n bla.. bla... 
siap suh aku bukak tudung semata2 nk tengok leher.
lastnya.. dia tak puas hati ngan keputusan scan dan minta aku dtg lagi 2 minggu utk scan sekali lagi...
haddooii.. doctor oh doctor... kesian nurse yg bekerja bwh dia.. haha

pkol 11.30 baru aku settle dan kuar dr klinik... tanpa tunggu lama, kami terus start enjin kete dan balik Perak. benti makan kat rawang dan akhirnya sampai teluk intan dekat pkol 4.00pm.. huhu


2 minggu kemudian..............

sesi persekolahan dah pon bermula...
bermula episod exhausted aku menjayakan TRANSISI.....
aku datang semula ke klinik utk appointment doctor... mujur doctor lain yang aku jumpa.. doctor perempuan muda yang mungkin hampir sebaya ngan aku..
dia buat scan pada kandunganku.. dan memang betol, baby aku tak sama dengan usia kehamilan.. baby nmpak kecik... soo... doctor bagi tari EDD yg baru (REDD)... maka.............. keputusannya... due date aku adalah pada 8.8.2014 nnti.. in sha ALLAH..

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

mana tau berguna untuk korang bersantai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...